Guide våtsliping av lakk og lykt

I denne videoen ser vi at våtsliping faktisk ikke er så skummelt som mange tror. Riper som du kanskje trodde kvalifiserte til lakkering kan faktisk fjernes rimelig trygt og raskt. I tillegg ser vi på noen frontlykter de fleste ville byttet ut mot nye.

 • Steg 1 - Produkter

  Produkter som vises i video:

 • Steg 2 - Håndsliping lakk

  Her starter vi sliping av ripen med P2500 og en slipeklosse. Som regel går det også greit å starte grovere, for eksempel med P2000.

  Pass på å slipe i samme retning og ikke slip for konsentrert på selve ripen. Sliper du på et for lite område vil du lage en «dump» i klarlakken som kan komme til å se ut som en bulk når du er ferdig med poleringen. Slip derfor på et større område enn selve ripen for å få en jevn overgang. Bruk mye vann og skyll slipepapiret ofte.

 • Ekspert-tips:

  Legg alltid slipepapir og rondeller i litt lunkent vann 15 min. før du starter. Da får du myknet opp papiret og unngår at dette lager skarpe kanter som igjen kan skjære ned i lakken og lage stygge riper.

 • Steg 3 - Maskinsliping

  Nå går vi over til maskinsliping for å jevne ut lakken, samt gi den en finere overflate som blir enklere å polere opp. Vi bruker P3000 rondell på en Rupes LHR12 Duetto. Duetto har 12mm utslag, noe som er helt ideelt for våtsliping av lakk.

  Bruk mye vann og start på lav hastighet. Hold maskinen i kont inuerlig bevegelse uten å legge på nevneverdig press. Tørk av og kontroller ofte, sjekk at de rette slipemerkene etter håndslipingen blir helt borte. Skyll rondellen ofte for å hindre at den tetter seg. Kontroller også at det ikke kommer rusk eller lignende på denne. Dette kan gi «hestesko» lignende riper som er vanskelige å fjerne. Slip jevnt over et område litt større enn ved håndsliping.

 • Steg 4 - Rubbing

  Etter P3000 går vi over på rubbing. Vi bruker Scholl Concepts S3 Gold som er en «gammel traver» for mange. S3 Gold henter opp fra P2000 våtslip uten problemer, men vi velger P3000 for å korte ned rubbe-prosessen. Puten vi bruker er Scholl Concepts Spiderpad Sort/hvit som er en forholdsvis grov pute med kraftig kutt. Maskinen er fortsatt Rupes Duetto.

  Med årene har Scholl Concepts kommet med flere rubbinger som er minst like raske og gode som S3 Gold. Om du trenger en rubbing som fjerner P1500 og P1000 anbefaler vi Scholl Concepts S2 Black henholdsvis Scholl Concepts S1 Signature Series.

  Start på lav hastighet og spre rubbingen utover området. Kjør opp hastigheten og jobb sakte, kontrollert og konsentrert. Jo mer varme du får generert i lakken jo raskere klarer du å fjerne slipemerkene.

  Tørk av rubbing og kontroller. Bruk også en kontrollspray ved inspeksjon for å være sikker på at alle merker etter våtslip er borte.

  Etter rubbingen fjernes eventuelle kjørespor/hologrammer med en rask runde Scholl Concepts S30+ og Scholl Concepts Poleringspute Orange.

 • Steg 5 - Våtslip lykt

  I denne sekvensen våtsliper og polerer vi en frontlykt som mest sannsynlig aldri ville gått gjennom en EU-kontroll.

  Siden lykten er av plast er det som regel veldig enkelt å få et veldig bra resultat med samme produkter som vi brukte på lakken. Det selges mange typer poleringsmidler som sies å være spesielt beregnet for plast, men erfaringsmessig kommer du like langt med vanlig rubbing og polish så lenge dette er av like god kvalitet som Scholl Concepts.

   

 • Steg 6 - Sliping

  Maskinen vi bruker er Rupes LHR75 Mini og vi starter våtslipingen med P2000 rondell. I ekstreme tilfeller bør man starte grovere, for eksempel med P1000. Bruk godt med vann og sjekk rondellen ofte for rusk etc.

  Start på lav hastighet og slip rolig, jevnt og kontrollert. Sjekk jevnlig om riper og missfarging av plast er borte, gjenta om nødvendig. Er resultatet tilfredsstillende går du videre til rubbing.

 • Steg 7 - Rubbing/polering

  Vi bruker Scholl Concepts S3 Gold og Scholl Concepts Spiderpad Sort/hvit for å hente opp etter slipingen. Start på lav hastighet og jobb jevnt og kontrollert, pass på at alle slipemidler i rubbingen blir brutt ned for å avslutte så fint som mulig. Sjekk jevnlig og gjenta om nødvendig.

  Ofte er det faktisk nok bare med et par runder rubbing etter slipingen. S3 Gold avslutter så fint på klar plast at de fleste dropper finpoleringen. Om du ønsker dette steget allikevel er det nok å kjøre 1-2 minutter med Scholl Concepts S30+ og Scholl Concepts Poleringspute Orange.

Scandic Shine ble etablert i 2008 og ble da en av de første seriøse nettbutikkene for bilpleiemidler i Norge. Siden oppstarten har Scandic Shine bidratt til å sette en ny standard innen profesjonell bilpleie samt øke interessen for dette blant folk flest.